Rybízové keÅ™e, obsypané malými bobulkami, jsou milovány pÅ™edevším dÄ›tmi. Které se nemohou doÄkat jejich zralosti. Protože je to jedno z mála ovoce, které si mohou obírat přímo ze zemÄ› do pusy. Anebo, pokud se keÅ™ rozroste do výšky, staÄí pÅ™istavit malou židliÄku. A je úplnÄ› jedno, jestli to je rybíz bílý, Äervený Äi Äerný. Protože vÅ¡echny mají svoji nezamÄ›nitelnou chuÅ¥, urÄitÄ› si každý vybere tu svou nejoblíbenÄ›jší. Toto letní bobulovité ovoce se v 15. století rozšířilo i do stÅ™ední Evropy. Nejspíše z Persie. Anebo Arábie. Podle původního názvu rubrum. Které oznaÄovalo druh revenÄ›.

Zahrada

Druh rybízu, který si vysadíte do své zahrádky, potÅ™ebuje umístit na slunné stanoviÅ¡tÄ›. Každý má nejen svoje typické aroma, ale i chuÅ¥ovÄ› jsou rozdílné. A tak je pro zaÄátek nejlepší vyzkouÅ¡et vÅ¡echny tÅ™i keříky. Bílý rybíz má sice oproti svým barevnÄ›jším parťákům ménÄ› vitamínu C, ale i tak ho je pořád dostatek. StejnÄ› jako vlákniny, minerálů a antioxidantů. Svou nasládlou chutí, s nízkou dávkou kyselosti, je ideálním plnidlem buchet a koláÄů. V případÄ›, že ho dÄ›ti nesezobou přímo z keříku. Svou barvou, která pÅ™ipomíná hroznové víno, je pÅ™edurÄen k výrobÄ› domácího rybízového moku. StejnÄ› chutné je z nÄ›ho vyrobené želé.

Rybízový drink

O Äerveném rybízu se říká, že ÄtyÅ™icet jeho bobulí pokryje denní potÅ™ebu vitamínu C. Navíc obsahuje vitamíny A a B, hoÅ™Äík, vápník a mangan. Tím, že je kyselejší, obsahuje velké množství pektinu. Což ocení kuchaÅ™ky pÅ™i výrobÄ› džemů, moÅ¡tů, kompotů, protlaků Äi rosolů. Ideální je jeho spojení se sladším ovocem – tÅ™eÅ¡nÄ›mi a jahodami. Co se týká zdraví, má nejvÄ›tší benefity ovÅ¡em rybíz Äerný. KromÄ› cenných vitamínů obsahuje i flavonoidy, éterické silice a silný antioxidant resveratrol. A proto je nejlepší ho konzumovat Äerstvý. I když jeho výrazná chuÅ¥ lze využít odÅ¡Å¥avením k výrobÄ› likéru a džusů. Oblíbená pochoutka z Äerného rybízu je i nevaÅ™ená marmeláda. V případÄ› velké úrody je možné vÅ¡echny druhy rybízu zamrazit. A pochutnat se na nich i v zimních mÄ›sících.