RybÃzové keÅ™e, obsypané malými bobulkami, jsou milovány pÅ™edevÅ¡Ãm dÄ›tmi. Které se nemohou doÄkat jejich zralosti. Protože je to jedno z mála ovoce, které si mohou obÃrat pÅ™Ãmo ze zemÄ› do pusy. Anebo, pokud se keÅ™ rozroste do výšky, staÄà pÅ™istavit malou židliÄku. A je úplnÄ› jedno, jestli to je rybÃz bÃlý, Äervený Äi Äerný. Protože vÅ¡echny majà svoji nezamÄ›nitelnou chuÅ¥, urÄitÄ› si každý vybere tu svou nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ã. Toto letnà bobulovité ovoce se v 15. stoletà rozÅ¡ÃÅ™ilo i do stÅ™ednà Evropy. NejspÃÅ¡e z Persie. Anebo Arábie. Podle původnÃho názvu rubrum. Které oznaÄovalo druh revenÄ›.
Druh rybÃzu, který si vysadÃte do své zahrádky, potÅ™ebuje umÃstit na slunné stanoviÅ¡tÄ›. Každý má nejen svoje typické aroma, ale i chuÅ¥ovÄ› jsou rozdÃlné. A tak je pro zaÄátek nejlepÅ¡Ã vyzkouÅ¡et vÅ¡echny tÅ™i keÅ™Ãky. BÃlý rybÃz má sice oproti svým barevnÄ›jÅ¡Ãm parťákům ménÄ› vitamÃnu C, ale i tak ho je pořád dostatek. StejnÄ› jako vlákniny, minerálů a antioxidantů. Svou nasládlou chutÃ, s nÃzkou dávkou kyselosti, je ideálnÃm plnidlem buchet a koláÄů. V pÅ™ÃpadÄ›, že ho dÄ›ti nesezobou pÅ™Ãmo z keÅ™Ãku. Svou barvou, která pÅ™ipomÃná hroznové vÃno, je pÅ™edurÄen k výrobÄ› domácÃho rybÃzového moku. StejnÄ› chutné je z nÄ›ho vyrobené želé.
O Äerveném rybÃzu se Å™Ãká, že ÄtyÅ™icet jeho bobulà pokryje dennà potÅ™ebu vitamÃnu C. NavÃc obsahuje vitamÃny A a B, hoÅ™ÄÃk, vápnÃk a mangan. TÃm, že je kyselejÅ¡Ã, obsahuje velké množstvà pektinu. Což ocenà kuchaÅ™ky pÅ™i výrobÄ› džemů, moÅ¡tů, kompotů, protlaků Äi rosolů. Ideálnà je jeho spojenà se sladÅ¡Ãm ovocem – tÅ™eÅ¡nÄ›mi a jahodami. Co se týká zdravÃ, má nejvÄ›tÅ¡Ã benefity ovÅ¡em rybÃz Äerný. KromÄ› cenných vitamÃnů obsahuje i flavonoidy, éterické silice a silný antioxidant resveratrol. A proto je nejlepÅ¡Ã ho konzumovat Äerstvý. I když jeho výrazná chuÅ¥ lze využÃt odÅ¡Å¥avenÃm k výrobÄ› likéru a džusů. OblÃbená pochoutka z Äerného rybÃzu je i nevaÅ™ená marmeláda. V pÅ™ÃpadÄ› velké úrody je možné vÅ¡echny druhy rybÃzu zamrazit. A pochutnat se na nich i v zimnÃch mÄ›sÃcÃch.